Ek dersle ilgili kararda yer almayan misyonlara ek ders ödenebilir mi?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Ek dersle ilgili kararda yer almayan misyonlara ek ders ödenebilir mi?Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Ait sonucun 12’nci unsurunun birinci fıkrasında; “Her derece ve cinsteki örgün ve yaygın eğitim kuramlarında ilgili mevzuatı yeterince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, düzey tespiti, mesleksel formasyon, adaylık eğitimi, maharet imtihanı ve beceri/proje yarışı imtihanlarında bakılırsavlendirilen öğretmenlere,… her bir imtihan kurul üyeliği ve her bir imtihan gözcülüğü için 5 saat ek ders fiyatı ödenir.”; beşinci fıkrasında ise; “Bakanlığa ve öbür bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretim kapsamında merkezi sistemle yapılan imtihanlarda vilayet imtihan yürütme şurası lider ve üyeleri ile bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak nazaranvlendirilen yönetici ve öğretmenlere her imtihan oturumu için 5 saat ek ders fiyatı ödenir. Fakat, bu iş ve süreçlerle ilgili döner sermayeden fiyat alanlara bu çeşit fiyat ödemesi yapılmaz “ kararlarına yer verilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığının 27.02.2007 tarihindeki ve 2007/19 sayılı Genelgesinin 17’nci sırasının dördüncü paragrafında “…Ek ders fiyatı ödenebilmesi için evvela nazaranvin Kararda belirlenmiş olması ve karşılığında ek ders fiyatı ödenmesinin de öngörülmüş olması gerekmektedir. Bu niçinle, Kararda belirlenmemiş nazaranvler için, bu tarafta alınan onaylara bağlı olarak ek ders fiyatı ismi altında rastgele bir ödeme yapılması mümkün bulunmamaktadır.” açıklamasında bulunulmuştur.

Bu bilgiler ışığında; Ulusal Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü 09.09.2022 tarih ve 57235671 sayılı görüş yazısında “BİLSEM ferdi kıymetlendirme genel zihinsel yetenek alanı süreci, gerek ilgi (c) sonucun 12’nci unsurunun birinci fıkrasında münhasıran isimleri sayılan imtihanlar içinde gerekse merkezi sistemle yapılan imtihanlar arısında yer almadığından; ayrıyeten, Bakanlığımıza ve öbür bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler için merkezi sistemle yapılan imtihanlara yönelik olarak düzenlenen beşinci fıkra kapsamında da değerlendirilemeyeceğinden kelam konusu dilekçelere istinaden rastgele bir ek ders fiyatı ödemesi yapılmasının mümkün olmadığı kıymetlendirilmektedir.” açıklamalarına yer vererek bir nazaranve ek ders fiyatı ödenebilmesi için evvela bakılırsavin ek dersle ilgili kararda belirlenmiş olması ve karşılığında ek ders fiyatı ödenmesinin de öngörülmüş olması gerektiğini belirtti.

İşte o görüş yazısı;

Ahmet KANDEMİR